Wat is Bevrijdend ademwerk?

Bevrijdend ademwerk is gebaseerd op het baanbrekende werk vanWilhelm Reich, een leerling van Freud.  Het is een combinatie van krachtig ademwerk en subtiel lichaamswerk, met de karakterstructuren als verbindende factor. Een karakterstructuur is een verdedigingsstrategie die zich ontwikkelt tijdens de kinderjaren om pijnlijke gebeurtenissen uit die periode zo pijnloos mogelijk te overleven. Bevrijdend ademwerk is een vorm van Lichaamsgerichte therapie. Hierbij wordt het lichaam gebruikt als ingang. In het verleden verkrampte het lichaam om zich staande te houden in akelige en angstige situaties. Al deze pijnlijke herinneringen liggen in het lichaam opgeslagen in de vorm van fysieke spierpantsers. Deze pantsers kunnen er uit zien als een verharding in de spier-en bindweefsels of als een zacht kussen , maar ook als over-of ondergewicht. Spierpantsers zijn vaak gerelateerd aan een bepaalde karakterstructuur .

Door intensief te ademen kunnen deze lichaamspantsers voelbaar worden. Deze worden veelal losgemaakt met druk, klop-en strijkachtige bewegingen. Aan de loskomende spanningen kan vervolgens expressie gegeven worden door middel van beweging en geluid.  Of het nu gaat om emotionele pijn, boosheid, angst, verdriet, plezier, verlangens, gedachten, of wat dan ook, als het kan worden toegelaten, als het er mag zijn, kan integratie  zich voltrekken. Op die manier is het mogelijk om oude frustraties die soms onder het bewustzijnsniveau een eigen leven zijn gaan leiden te verwerken. Dit kan een pijnlijk moment zijn maar tegelijkertijd ook vreugdevol. Want wanneer de spanning opgeheven is kan de levensenergie weer vrijuit stromen en kun je contact maken met je oorspronkelijke spontaniteit en levendigheid. Hierdoor voel je je vrijer, speelser en kom je met beide benen op de grond te staan. Wat 100 therapeutische gesprekken niet kunnen kan soms één lichaamsgerichte sessie.+

https://www.ademwerkopleidingen.nl

Bevrijdend Ademwerk. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact


Share This:

Gepubliceerd door

Willem Overvliet

Ik help je om je adem te bevrijden van alles wat je is opgelegd,maar ook van wat je jezelf hebt opgelegd. Zodat je weer vrij en onbevangen kunt leven.