Pantsering

Als gezonde kleuter hebben we nog een natuurlijke ademhaling. Maar als we opgroeien in een problematische omgeving raakt onze natuurlijke ademhaling echter gauw verstoord. Bijvoorbeeld als de gevoelens van het kind door de omgeving worden afgekeurd. Dit is voor het kind een levensbedreigende ervaring. Hierdoor  houden we onze adem in, of ze wordt oppervlakkiger en krampachtiger. Het is een poging om te overleven, een verdediging om ons innerlijk te beschermen tegen een onveilige omgeving. Maar door deze geblokkeerde ademhaling verliezen we de gronding met de omgeving en ontwikkelen we ons tot een afgescheiden, verloren, eenzaam en angstig wezen. Een geblokkeerde ademhaling is de essentie van pantsering. Pantsering is de benaming voor een chronische lichamelijke en emotionele verkramping. Door onderdrukking van onze natuurlijke ademhaling, onderdrukken we ook bepaalde natuurlijke impulsen, zoals huilen, schreeuwen, lachen, boosheid, uitreiken naar liefde, enzovoort

Hoe meer we gepantserd zijn, hoe meer we het gevoel hebben opgesloten te zitten in ons lichaam. We spannen onze spieren aan, om te voorkomen dat we onze gevoelens naar buiten brengen en als we dit vaak doen wordt dit een permanente onbewuste gewoonte wat zich vertaald in een bepaalde lichaamsstructuur zoals opgetrokken schouders, een vooruitgestoken, of ingedrukte borst of kin, of wijd open gesperde of dicht geknepen ogen, etc. Een spierpantser heeft veel weg van een middeleeuws harnas, hard, stijf, beperkend en verstikkend. Nog een overeenkomst tussen spierpantsering en een harnas, is dat beiden onderverdeeld zijn in segmenten. Segmenten onderbreken het doorstromen van de levensenergie van hoofd naar voeten. De bewegingen van een vrij ongepantserd lichaam is goed te vergelijken met die van een slang. Want wanneer we een slang gedwongen vasthouden, veranderen zijn gracieuze kronkelingen in een krampachtig schokken en trekken. Hetzelfde gebeurt met een menselijk lichaam dat in een bepaald segment gepantserd raakt; het kan dan niet meer bewegen en pulseren op een moeiteloze, expressieve, harmonieuze manier. Toch is dit alles in eerste instantie bedoeld om ons ergens tegen te beschermen. Namelijk om te overleven onder uiterst moeilijke omstandigheden. Dat is gelukt, want als je dit leest , leef je nog. Maar we hebben daar wel een hoge prijs voor betaald, gezien we het gevoel hebben niet echt meer te leven, maar slechts bezig zijn te overleven.  

pantsering
https://www.ademwerkopleidingen.nl

Bevrijdend Ademwerk. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Share This:

Gepubliceerd door

Willem Overvliet

Ik help je om je adem te bevrijden van alles wat je is opgelegd,maar ook van wat je jezelf hebt opgelegd. Zodat je weer vrij en onbevangen kunt leven.