In hoeverre ben je jezelf ?

In hoeverre ben je jezelf ? Om daar een antwoord op te geven   ontwikkelde Shostrom een test om dit te kunnen meten. De test wordt aangeduid met de afkorting POI (Personal Orientation Inventory). De bedoeling is om aan te geven of je het met deze uitspraken eens bent, een beetje eens bent, een beetje oneens bent, of oneens bent. De uitspraken die gevolgd worden door een (N) gaan in de negatieve richting. Dat wil zeggen dat als je het hiermee niet eens bent,  je in grote mate een onvrij iemand bent.

Ik schaam me niet voor mijn emoties
Ik voel dat ik moet doen wat anderen van me verwachten N
Ik geloof dat mensen in wezen goed zijn en dat je mensen kunt vertrouwen
Ik voel geen angst ten opzichte van de mensen van wie ik hou
Het is altijd nodig dat anderen instemmen met de dingen die ik doe N
Ik accepteer mijn eigen kwetsbaarheid niet N
Ik kan mensen aardig vinden zonder dat ik goedvind wat ze doen
Ik ben bang om fouten te maken N
Ik kan de eenvoudige dingen van het leven diep waarderen
Het is beter om jezelf te zijn dan om geliefd te zijn
Ik leef niet speciaal voor een bepaald doel N
Ik uit mijn gevoelens, ook al heeft dat voor mij onaangename gevolgen
Ik voel me niet verantwoordelijk om andere mensen te helpen N
Ik kan er echt bang voor zijn dat ik tekort schiet N
Ik krijg liefde omdat ik liefde geefBen jij compleet? of hou jij jezelf compleet voor de gek?

Willem J Overvliet. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Tel.070-3200035

Share This: