Ik denk, ik voel, ik zie

Je zegt altijd ik denk, ‘ik voel’, ‘ik zie’, ‘ik hoor’. Maar wanneer je op zoek gaat naar degene die denkt, voelt, ziet of hoort zal je niemand vinden. Zolang als je leeft heeft degene die denkt, voelt ,ziet of hoort, nooit concreet bestaan. Er bestaat alleen het huidige moment. Een ‘ik’ is slechts een gedachte en elke gedachte is onvolledig, er ontbreekt altijd iets aan. Want een volledige gedachte bestaat niet. Ongeacht hoe een ‘ik gedachte’ over zichzelf denkt, wat hij is, hoe hij is, hoe hij zou moeten zijn, hij voelt zich nooit compleet. Omdat de totaliteit van het leven niet samen te vatten is in gedachten. De ‘ík gedachte’ probeert dit voortdurend, maar slaagt daar op geen enkele manier in. Een ‘ik’ is altijd vol van verwachting wat er in de toekomst zal gebeuren. Zo zou  je kunnen verwachten dat je er iets aan zult hebben als je dit leest? De verwachting dat het je ergens mee zou kunnen helpen, b.v met het oplossen van je problemen. Want een ‘ik’ is voortdurend bezig compleet te worden via het denken, via het leven in de tijd’ Het probeert door middel van therapie, spiritualiteit, trainingen, oefeningen tot een verbeterde versie van zichzelf te komen. Maar helaas kun je een ‘ík’ niet verbeteren om de dood eenvoudige reden dat het niet bestaat. Het enige wat werkelijk bestaat is het huidige moment. En dat kent geen verwachtingen omdat het al compleet is.

Bevrijdend Ademwerk. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Share This:

Gepubliceerd door

Willem Overvliet

Ik help je om je adem te bevrijden van alles wat je is opgelegd,maar ook van wat je jezelf hebt opgelegd. Zodat je weer vrij en onbevangen kunt leven.