Het verkrampte lichaam

Wanneer er wat meer rust in je komt, kom je dichter bij het gevoel dat in je is. Hierdoor word je je ook meer gewaar van je lichaam. De hoge eisen die je aan jezelf stelt roept kramp op in je lichaam. Als je leeft met een kramp van ambitie en prestatie, ontstaan er allerlei spanningen in je lichaam. Die spanningen loslaten is niet eenvoudig. Het vertrouwen in jezelf kan zo beschadigd zijn dat je je uiterste best doet om die spanningen vast te houden. Dat zorgt voor krampachtige houdingen van je lichaam. Hiermee houd je jezelf overeind. Ze weerspiegelen zich in je lichaam in de vorm van een bepaalde stijfheid. Ik geef enkele voorbeelden:

Stijve schouders en nek wijzen er op dat je teveel op je nek neemt. Je houdt jezelf daarmee overeind.

Stijve voeten en benen duiden er op  dat je jezelf schrap zet. Je luistert niet naar je eigen gevoelens.

Stijfheid van de onderrug en bekken zijn een teken van je schrap zetten, en van angst voor agressie en seksualiteit.

Een opgezette borstkas wijst op het sterk maken van het ‘ik’. Een ingevallen borst op een gekwetst ‘ik’

Een insnoering van de buik duidt er op dat daar bepaalde gevoelens worden vastgehouden

Met bevrijdend ademwerk wordt je steeds gevoeliger voor de spanningen in je lichaam. Je kunt ze steeds meer loslaten. Dit gebeurt echter niet vanzelf. In het begin zul je  vaak alleen maar kunnen signaleren dat er spanningen zijn. Slechts geleidelijk aan zul je die kunnen loslaten. Dat kan grote vreugde geven. Want je voelt jezelf veilig en geborgen. Omdat er iets in jezelf is waar je je aan kunt toevertrouwen. Loslaten betekent uiteindelijk jezelf kunnen vertrouwen om te rusten in de aanwezigheid van het huidige moment

Het verkrampte lichaam

Bevrijdend Ademwerk. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Share This:

Gepubliceerd door

Willem Overvliet

Ik help je om je adem te bevrijden van alles wat je is opgelegd,maar ook van wat je jezelf hebt opgelegd. Zodat je weer vrij en onbevangen kunt leven.