Het ritme van het leven

Het natuurlijke ritme van de mens bestaat uit een pulserende golfbeweging van een zich voortdurend opladen met levensenergie en het ontladen ervan. We zien die beweging in onze ademhaling en in andere in -en uitgaande bewegingen zoals de beweging van ons hart, dat zuurstofrijk bloed naar alle delen van ons organisme  pompt en afvalstoffen afvoert. Het is het ritme van het leven.  Dit ritme is overal voelbaar in ons lichaam, Het is een ritme van uitdijen en inkrimpen, van uitreiken en terugtrekken, van openen en sluiten in de voortdurende interactie met de omgeving. Dit zijn niet zo maar metaforen. Want het ritme heeft ook een psychologische basis We gaan steeds meer open naarmate we groeien, maar als we ons bedreigd voelen trekken we ons letterlijk in ons zelf terug. Een gezonde baby die in een veilige omgeving verkeert heeft dat nog niet. We kunnen die natuurlijke beweging nog goed zien in de ademhaling van de baby. We zien het zachte, golvende, regelmatige uitzetten en samentrekken waaraan het hele lichaampje van top tot teen meedoet. Het is een biologische pulsatie van opladen (spanning) en ontladen (ontspanning) die de energiehuishouding reguleert van het lichaam.

Opladen is een naar binnen gerichte, en ontladen een naar buiten gerichte beweging. Deze tegenpolen geven een pulserende beweging van contractie en expansie. In principe is inademen een vorm van opladen en uitademen een manier van ontladen. Wanneer de natuurlijke balans tussen deze polen wordt verstoort ontstaat een pantser. Ontlading kan alleen plaatsvinden als daar energie voor beschikbaar is. Die energie wordt aangemaakt door het opladen (inademen). Met het inademen wordt energie opgewekt en getransporteerd naar de plek waar ze voor ontlading nodig is. Zowel oplading als ontlading gaat gepaard met energiestromingen zowel langs de voor -en achterzijde van het lichaam. De voorzijde staat voor tederheid en de achterzijde voor agressie. Bij elke ontlading zijn beide gevoelens vertegenwoordigt.

Het ritme van het leven
https://www.ademwerkopleidingen.nl

Bevrijdend Ademwerk. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Share This:

Gepubliceerd door

Willem Overvliet

Ik help je om je adem te bevrijden van alles wat je is opgelegd,maar ook van wat je jezelf hebt opgelegd. Zodat je weer vrij en onbevangen kunt leven.