Doen alsof

Omdat ons ware gezicht spontaan en authentiek is en tot een dieper contact in staat is, blijft de behoefte aan authenticiteit, spontaniteit en contact bestaan, hoewel we er vervreemd zijn geraakt. Ook al wordt er soms heftig  gediscussieerd, er bestaat vaak weinig diepe contacten tussen mensen. Het lijkt erop alsof diepere contacten alleen maar kunnen bestaan als er ook sprake is van een seksuele relatie. Het besef hiervan dringt nauwelijks door of wordt terzijde geschoven. Ons ware gezicht opereert in het verborgene en bezorgt ons een knagende onrust en een onbestemd verlangen dat we meestal verdringen. Er kan dan een eigenaardig mechanisme  in werking treden; we gaan doen alsof we ons oorspronkelijk gezicht zijn. Dan krijg je bijvoorbeeld dat zogenaamde spontaan, open en vriendelijk doen, warme omhelzingen, krachtig of  hartelijk de hand schudden, lachen, zich verwonderd, verrast of blij tonen, grootse gebaren maken, de ander bij het praten indringend  aankijken, strategieen die echtheid suggereren. Maar het is doen alsof.

Zo spelen we toneel en worden we steeds onechter. Want het is een openbaar toneelstuk, al voeren we het van binnen uit op. We worden acteurs, we blijven  niet trouw aan ons oorspronkelijk gezicht. En als we er eenmaal mee beginnen is het eind zoek, dan gaan we ons altijd en overal onecht gedragen. Ons leven wordt een schertsvertoning. Iedere keer dat we niet trouw zijn aan ons ware gezicht, zinken we steeds verder weg in leugens. Zo wordt ons leven één grote leugen. We worden zo onecht, dat zelfs als we alleen zijn, nog onszelf bedriegen. De leugens hebben dan zo diep wortel geschoten dat we ze niet eens meer opmerken. Maar het enige dat je echt kunt zijn is je ware zelf, met alles er op en er aan. Als je iets anders probeert te zijn, bedrieg je jezelf.

Doen alsof
https://www.ademwerkopleidingen.nl

Bevrijdend Ademwerk. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Share This:

Gepubliceerd door

Willem Overvliet

Ik help je om je adem te bevrijden van alles wat je is opgelegd,maar ook van wat je jezelf hebt opgelegd. Zodat je weer vrij en onbevangen kunt leven.