Denken & Het ‘ik’

Het ‘psychologische ik’ is de vereenzelviging met je denken, het is dat deel van het denken dat  verdeeldheid zaait. Het is een mentale kracht die zich tegen je heeft gekeerd. Want je ‘ik’ is altijd in conflict, altijd in oorlog, het vecht voortdurend om zijn voortbestaan. Het wil steeds nummer één zijn. Het is slim, een gladprater, het probeert op slinkse wijze de zaak te controleren. Je ‘ik’ ziet voortdurend toe dat je je belangen niet uit het oog verliest , ook al gaat dat ten koste van andere mensen. Het leert je om egoistisch, hebzuchtig, oordelend en bekrompen te denken.  Je ‘ik’ is een denkbeeld om jezelf te zien zoals je wenst te zijn, in plaats  van te zien zoals je eigenlijk bent, en hierdoor afgesloten van de werkelijkheid. Daarom is het per definitie angstig en onzeker over wie en wat het is. Wanneer  je je met het ‘ik’ identificeert, voel je je altijd over alles en nog wat schuldig. Telkens wanneer je op je ‘ik’ reageert, zul je schuld ervaren en straf vrezen. Maar je ‘ik’ is niet meer dan een opeenstapeling van herinneringen uit het verleden, het is nooit hier, nooit in het huidige moment, het ziet alles vanuit het verleden. Wanneer je alles ziet vanuit het verleden dan wordt het ‘ik’  geboren. Dan vind je jezelf mooi of lelijk, oud of jong, rijk of arm, dom of knap. Het ‘ik’ is de identificatie met je denkgeest. Daarom is er geen ‘ik’ als je stil bent, want dan functioneert je denkgeest niet. Wanneer je ontspannen, stil en rustig bent is er geen ‘ík gevoel’. Maar als je verward bent, kwaad en  agressief neemt het ‘ik’ een gewelddadige vorm aan. Dus als je stil en aanwezig bent in het huidige  moment is er niemand, geen ‘ik’ , dan wordt innerlijke vrede voelbaar.

Denken & Het 'ik'

Bevrijdend Ademwerk. St.Bonifaciusstraat 22. 2264 AM Leidschendam. Contact

Share This:

Gepubliceerd door

Willem Overvliet

Ik help je om je adem te bevrijden van alles wat je is opgelegd,maar ook van wat je jezelf hebt opgelegd. Zodat je weer vrij en onbevangen kunt leven.